• Tanken is in de maand juli een stuk duurder geworden, vanwege de hogere accijns voor benzine en diesel.
  • Gas- en stroomprijzen zijn daarentegen verder gedaald.
  • Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.
  • Lees ook: De zijn de 25 landen met de meest waardevolle paspoorten

Wie in juli op vakantie gaat met de auto kan wellicht profiteren van goedkopere mogelijkheden om te tanken in het buitenland. Want in Nederland zijn de prijzen van benzine en diesel deze maand fors gestegen door hogere accijnstarieven.

Juli brengt echter niet louter kommer en kwel voor je portemonnee. Op de energiemarkt zijn prijzen van gas en stroom nog wat verder gedaald. En voor spaarders is het gat tussen de hoge inflatie en de spaarrentes kleiner geworden.

Ook op de beurs is juli een goede maand, met aandelen die per saldo blijven stijgen. De vraag is daarbij is wel hoelang de huidige beursrally nog kan doorgaan.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?

Bekijk hieronder de Blik op je Geld van juli 2023.

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenprijs: bijna 9% lager in een jaar tijd

Bron: NVM
Bron: NVM

De gemiddelde huizenprijs was in het tweede kwartaal van 2023 fors lager dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van makelaarsclub NVM. De mediane verkoopprijs lag 8,9 procent lager en kwam uit op 410.000 euro, tegen 451.000 euro in het tweede kwartaal vorig jaar.

Op kwartaalbasis steeg de gemiddelde huizenprijs wel licht in de maanden april, mei en juni. In het tweede kwartaal was sprake van een gemiddeld 2,8 procent hogere verkoopprijs vergeleken met de eerste drie maanden van dit jaar. Volgens de NVM werd in het tweede kwartaal 39 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Een jaar geleden was dat nog 82 procent.

Eind juni voorspelde het moederbedrijf van adviesketen De Hypotheekshop een stijging van de huizenprijzen. Het bedrijf met 260 vestigingen in het land baseerde dit onder meer op de ontwikkeling van het gemiddelde hypotheekbedrag, dat in de afgelopen zeven maanden is gestegen.

Een stijging van huizenprijzen op jaarbasis komt volgend jaar pas inzicht, stellen economen van ABN Amro in de Woningmarktmonitor. Dit jaar dalen de huizenprijzen nog met gemiddeld 5 procent en volgend jaar met 3 procent, is de verwachting.

Lees ook: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt in het tweede kwartaal van 2023

Hypotheekrente: stijging in de kiem gesmoord?

De gemiddelde hypotheekrentes voor 10 jaar vast, met en zonder NHG-verzekering, kwamen deze week uit op respectievelijk 4,15 en 4,58 procent. Daarmee hebben ze zich de afgelopen weken nauwelijks bewogen, zoals de bovenstaande grafiek toont.

Even leek het erop dat de hypotheekrentes wat zouden gaan stijgen na een sprong van de kapitaalmarktrente op de financiële markten, die belangrijk is voor de vaste rente hypotheekrentes.

De 10-jaars staatslening geldt als anker voor de vaste hypotheekrente, omdat die een indicatie geeft van de kosten die geldverstrekkers maken als ze zelf lenen. Deze rente klom begin juli 0,15 à 0,2 procentpunt. Daarop schroefden geldverstrekkers hun vaste hypotheekrentes met grotere stappen op dan ze in de periode daarvoor hadden gedaan.

De gemiddelde vaste hypotheekrentes voor 5, 10 en 20 jaar gingen met 0,13 procentpunt omhoog, meldde financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep. Een rentesprong als deze had de adviesketen al enkele maanden niet gezien.

Maar ook met deze stijging beweegt de populairste hypotheekrente voor 10 jaar vast zich in 2023 tot nu toe in een nauwe bandbreedte. Het lijkt er niet op dat daar veel verandering in gaat komen, want de marktrentes dalen weer, waarmee het niet waarschijnlijk is dat de vaste rentes een nieuwe sprong maken.

Ondertussen is er nog wel steeds sprake van de bijzondere situatie dat de gemiddelde variabele hypotheekrente hoger is dan de vaste rentes. Doorgaans is het andersom, omdat je betaalt voor de zekerheid die vaste rentes bieden.

De gemiddelde variabele rente kwam op 16 juli uit op 4,8 procent met NHG-verzekering en 5,28 procent zonder NHG, blijkt uit gegevens van Van Bruggen Adviesgroep. De gemiddelde vaste rentes liggen daar allemaal onder.

Lees ook: In deze 2 situaties kun je als huizenkoper niet om de variabele hypotheekrente heen: die is met gemiddeld 5% behoorlijk hoog


Sparen: gat tussen inflatie en spaarrente iets minder groot

Een sprankje hoop voor spaarders die moeten opboksen tegen de hoge inflatie. In juni zakte de inflatie zoals gemeten door de consumentenprijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek licht terug tot 5,7 procent. Tegelijk klom de hoogste variabele spaarrente naar 2,1 procent.

Nog altijd is de spaarrente te laag om koopkrachtverlies van spaargeld te voorkomen, maar het gat met de inflatie is wel iets kleiner geworden.

Variabele spaarrentes zijn onder meer gevoelig voor het rentebeleid van de Europese Centrale Bank en de verwachting is dat de beleidsrente op donderdag 27 juli nog een keer wordt verhoogd. Dat kan spaarrentes nog een zetje omhoog geven, maar wat er daarna gebeurt met de rente van de ECB is onzeker.

Er zijn overigens ook alternatieve manieren om je spaargeld aan het werk te zetten. Zo leveren digitale koopzegels van supermarkten die gekoppeld zijn aan uitgaven voor boodschappen, een rendement van 4 procent tot 6 procent op.

Wie spaargeld wat langer vastzet kan rentes van tussen de 2,5 procent en 3 procent krijgen. Daarmee kun je bijvoorbeeld een deel van de kosten van een private lease-auto afdekken.

Lees ook: Private lease voor helft van de prijs: zo kun je spaarrente nuttig inzetten


Beurs: aandelen op topniveaus

Aandelenmarkten denderen behoorlijk door in juli. Ondanks zorgen over een economische terugval in de tweede helft van dit jaar, blijven beleggers optimistisch gestemd. In de VS wordt de kar nog altijd getrokken door grotere techbedrijven die profieren van de hype rond artificial intelligence.

Daarnaast leeft de hoop dat dat inflatie verder afkoelt en dat een recessie uiteindelijk vermeden kan worden.

De Amsterdamse AEX-index bereikte in juli het hoogste niveau van dit jaar en staat op een plus van ruim 10 procent in 2023.

Macro-economisch zijn er behoorlijk wat donkere wolkjes aan de horizon, maar beleggers zetten deze zomer voorlopig een roze strandbril op. In de VS wordt het wel spannend of de grote techfondsen de rally van de eerste helft van het jaar kunnen vasthouden.

Lees meer: Big Tech op de beurs: poging tot neerwaartse correctie in de maak – schade vooralsnog beperkt


Benzine en diesel: hogere accijns tikt aan

Olieprijzen zijn in juli weer wat opgeveerd, waarbij prijzen van Noordzee-olie zijn geklommen van ongeveer 74 dollar per vat aan het begin van de maand tot ruim 80 dollar per vat afgelopen vrijdag.

De stijging van olieprijzen heeft mede te maken met meevallende inflatiecijfers in de VS deze maand. Doordat de inflatie wat afkoelt is de kans dat de Amerikaanse centrale bank verdere renteverhogingen doorvoert, wat kleiner geworden, redeneren grondstofhandelaren. En extra renteverhogingen worden gezien als een risico, want die kunnen de economische groei en daarmee de vraag naar energie afremmen.

Kijk je naar de ontwikkeling van de prijzen van benzine en diesel in Nederland dan spelen in juli, naast de stijging van olieprijzen, nog andere zaken mee. Het belangrijkste is hierbij dat de tijdelijke verlaging van de accijns op benzine en diesel is teruggedraaid per 1 juli.

Dit is goed terug te zien in de gemiddelde prijzen. In de grafiek hierboven is te zien dat de gemiddelde benzineprijs is gestegen van 1,82 euro per liter eind juni tot 1,97 euro medio juli. De gemiddelde dieselprijs heeft een sprongetje gemaakt van 1,54 euro per liter eind juni naar 1,65 euro medio juli

Lees ook: Dit verandert er per 1 juli voor je portemonnee: accijns op benzine en diesel omhoog


Stroom: weinig verschil tussen variabele en vaste prijzen

Prijzen van stroom voor nieuwe klanten zijn in juli nog een fractie verder gedaald. De variabele tarieven en de gemiddelde tarieven voor 1 jaar vast liggen relatief dicht bij elkaar in de buurt.

De gemiddelde variabele stroomprijs ligt deze maand op 17,93 cent per kWh en de gemiddelde prijs voor 1 jaar vast op 18,64 cent per kWh, blijkt uit gegevens van financiële vergelijker Pricewise.

Hiermee zijn prijzen die voor 1 jaar vastliggen, iets hoger dan de gemiddelde variabele stroomprijzen. Het gaat hier om prijzen exclusief de energiebelasting en btw.

Financiële vergelijker Pricewise merkt op dat het stroomverbruik in de zomermaanden doorgaans relatief hoog blijft in verhouding tot het gasverbruik. Met een variabel contract profiteer je sneller van dalende stroomprijzen, maar wie een gecombineerd contract voor stroom en gas heeft moet ook rekening houden met de ontwikkeling van gasprijzen.


Gas: goed moment om prijs vast te zetten?

Ook voor de gasprijzen geldt dat prijzen in juli wat verder zijn gedaald.

Het gemiddelde variabele gastarief voor nieuwe klanten ligt deze maand op 52,64 cent per kuub, terwijl het gemiddelde 1-jaars tarief een fractie hoger ligt op 59,53 cent per kuub. Dit is exclusief de energiebelasting en de btw.

Op groothandelsmarkten zijn gasprijzen verder gedaald, maar de grote vraag is wat er gebeurt in het najaar. Zo waarschuwt het internationale energieagentschap IEA voor mogelijke krapte in de wintermanden op de Europese gasmarkt.

Met een variabel gastarief kun je op korte termijn profiteren van verdere prijsdalingen. Wie stijgende prijzen verwacht later dit jaar, kan wellicht van de luwe zomermaanden profiteren op de prijs voor langere tijd vast te zetten.

Lees ook: Vaste energiecontracten raken ‘uitverkocht’ door grote vraag: tarieven liggen net onder niveau prijsplafond

Lees meer over geldzaken: